"Chtěli jsem udělat něco pozitivního a konstruktivního, jelikož nyní čelíme nejhorší destrukci, co jsme kdy zažili," uvedl Jonathan Tubb, ředitel sbírek Blízkého východu Britského muzea v Londýně. Program začal loni v lednu a po půlročních kurzech má vyškolit během pěti let asi padesátku archeologů.

V kurzech se Iráčané učí například, jak číst satelitní a digitální mapy a jak tyto znalosti poté uplatnit v praxi. To už si nyní mohou vyzkoušet jižně od Mosulu, kde bývalo starobylé město Nimrud. Tuto oblast už totiž irácké jednotky dobyly. Minulý týden zahájily ofenzivu v západní části města Mosul, jehož východní část už mají rovněž pod kontrolou.

Oblast kolem Mosulu je územím někdejší asyrské říše se slavnými městy Ninive, Nimrud či Chorsábád. I v samotném městě Mosul, podle něhož se mimo jiné jmenuje jemná tkanina mušelín, byla řada starověkých památek.

Radikálové z IS, kteří Mosul obsadili v červnu 2014, řadu památek úmyslně zničili, což doložili i videonahrávkami. Podle starší zprávy UNESCO ale také některé vzácné artefakty s pomocí prostředníků prodali překupníkům a soukromým sběratelům.

Jen trosky zbyly v oblasti Mosulu ze slavné mešity proroka Jonáše či mešity proroka Jiřího. Islamisté zničili i mosulské muzeum, kde byly památky z asyrského a helénského období, a vypálili tamní knihovnu, čítající nejméně 8000 vzácných svazků. Se zemí srovnali i klášter svatého Eliáše u Mosulu, nejstarší křesťanský klášter v Iráku (ze 6. století).

K obnově památek v iráckém Mosulu přispějí i čeští vědci, kteří už v létě 2014 začali shromažďovat a vyhodnocovat informace o úmyslné destrukci Mosulu. V rámci projektu, který zastřešuje Orientální ústav, sestavili interaktivní počítačovou mapu se zničenými památkami. Vytvořili též podrobný 3D model historického centra Mosulu.

Radikálové z IS ovládají kromě severu Iráku i oblasti na severu a východě sousední Sýrie, kde rovněž zničili řadu cenných památek. Jedny z největších škod napáchali v historickém městě Palmýra, které bylo perlou syrské architektury, od roku 1980 zapsanou na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Bojovníci IS město obsadili v roce 2015 a drželi ho do loňského března. Loni v prosinci se jim ho podařilo dobýt znovu.

Podobnou ztrátou pro světovou kulturu jako nyní v Mosulu bylo podle odborníků zničení soch stojících Buddhů v afghánské provincii Bámján islamistickým hnutím Taliban v roce 2001.

Historické památky likvidovali v minulosti také ozbrojenci ze skupin napojených na teroristickou síť Al-Káida, kteří například v roce 2012 ničili súfistické památky v maliském Timbuktu.