"Šindelka v Únavě materiálu reaguje na uprchlickou krizi. Popisuje svízelnou cestu dvou bratrů z válečné zóny na sever do bezpečí," uvedl šéfredaktor Odeonu Jindřich Jůzl, čím je román výjimečný pravděpodobně i v rámci evropské literatury. Autor vykresluje Evropu jako chladný stroj. "Evropa jsou koridory, dálniční nadjezdy, logistická skladiště - a především ploty," popisuje v knize arabský uprchlík Amir své první dojmy ze starého kontinentu. Všude je zima, sníh, nepřátelské pohledy a lidé, kterým nerozumí ani po jazykové stránce, ani po té kulturní.

Ve stejné soutěži i kategorii jako Šindelka uspěl, dokonce již dvakrát, Emil Hakl. Po povídkových knížkách přichází s románem Umina verze. Předjímá v něm to, k čemu lidstvo dlouho směřuje - výrobu umělého člověka. Frankensteinovská touha je v románu naplněna v ryze amatérských podmínkách. To však hrdinům nebrání prožít intenzivní vztah založený na vzájemné příchylnosti, která časem přeroste v závislost, spikleneckém přátelství a sexu. Román o lásce s téměř detektivní zápletkou je napsaný autorovým typicky úsporným a svižným stylem.

Novinář, DJ a scenárista Ondřej Štindl vydává svůj druhý román, jmenuje se K hranici, sestává ze tří částí, každá má jiného protagonistu a odehrává se v jiné době. Vlasovský voják na konci druhé světové války, řidič náklaďáku za normalizace i sanitář na sklonku komunistického režimu jsou outsideři, kteří se nedokáží ztotožnit s většinovou společností. Po nějakou dobu se sice pokoušejí splynout s okolím, ale v určitou chvíli pod vlivem prožitku lásky učiní osudové rozhodnutí a vzepřou se. Jejich životy se tím nenávratně promění, začnou směřovat k tragickému rozuzlení, avšak nepopírajícímu možnost, že za touto hranicí existuje ještě naděje.

Novou knihu vydala také Tereza Boučková, román Život je nádherný by měl být završením trilogie započaté Indiánským během a pokračující v Roku kohouta. I poslední próza má autobiografické prvky, spisovatelka popisuje svůj každodenní život v době od Štědrého dne roku 2010 do 23. prosince roku 2011. Vymezuje se proti některým politickým figurám, komentuje činy okresních politiků stejně jako prezidenta země, současnost konfrontuje s časem disentu, a tvoří tak svébytnou kroniku doby.

Na pultech knihkupců je také nejnovější román populárního polského reportéra a "Čechofila" Mariusze Szczygieła, kterého kniha Gottland vynesla mezi evropské spisovatele. Novou knihou Projekt Pravda se vyrovnává s těžkým obdobím, které ho potkalo. V citlivě psaných textech hledá nový smysl života, životní filozofii, svou i cizí pravdu. Hledá ji ve Varšavě, v Praze, Londýně, Paříži, New Yorku, Barmě i Laosu, v umění, literatuře, malířství i v hudbě, a klade si kromě jiných hlavní otázku, která je v souvislosti s pravdou podstatná - zda ji člověk opravdu chce poznat.