Dům umění města Brna je momentálně kvůli instalaci nových výstav a dalším úpravám uzavřený. Podzimní sezona startuje 28. září výstavami skupiny Epos a všestranného brněnského umělce Mariana Pally. Třiašedesátiletý Palla se věnuje literární i výtvarné tvorbě, pracuje s prvky humoru a absurdity. V Domě umění vystaví hlínou malované obrazy z posledních let a dřevěné objekty "vytvořené" v téže době jeho psem Brunem. Výstava tak nese název Malba hlínou - klacky zubama.

"Autor vědomě uvádí své dílo do absurdního kontextu. Klade si otázky po autenticitě uměleckého díla a jeho místě v současnosti," uvádí Dům umění v průvodním slovu k výstavě.

Výstavní síně Moravské galerie momentálně plně vytěžuje Mezinárodní bienále grafického designu. Potrvá do října, přičemž galerie podle mluvčí Michaely Paučo očekává ještě v září a v říjnu návštěvnost spjatou se školními výpravami a doprovodnými akcemi. Chystají se třeba komentované prohlídky a filmové projekce, uvedla Paučo.

Poté se galerie zaměří na přípravu dalších velkých projektů a od prosince pak nabídne například výběr ze sbírky současného umění J&T Banky. Klíčem pro výběr děl do kolekce jsou jména laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého a datum jejich vytvoření. Sbírka obsahuje více než třicet děl nebo sérií.

V prosinci začne také výstava dokumentující vývoj uznávaného studia Olgoj Chorchoj, která v galerii završí rok designu. Milovníky starého umění potěší výstava Aristokracie vkusu, která jim umožní nahlédnout do obrazárny zámku Rájec nad Svitavou a poznat sběratelské zájmy knížat ze Salm-Reifferscheidtu. Některá díla vznikala na objednávku přímo pro interiéry rájeckého zámku, jiná ve své době bezprostředně inspirovala literáty a hudebníky, třeba skladatele Franze Schuberta.

Soukromá Fait Gallery je kvůli rekonstrukci do 20. září zavřená, hned poté galeristé zahájí svůj třetí výstavní blok. V pozměněné podobě bude pokračovat výstava Václava Stratila Krajiny, dále začnou expozice Matěje Smetany a Christiana Weidnera s Lukasem Kaufmannem.