"Výstava je prvním pokusem o retrospektivní vhled do jeho odkazu, který by tak měl zaplnit další bílé místo na mapě nejen olomoucké víceméně neoficiální kultury," uvedl Schubert. Neznámá je podle galerie navíc i Klimešova tvorba z posledních let, kdy se věnoval "perforovaným papírům", "Do formátu A4 jehlou vpisoval složité geometrické obrazce. Tato část velmi osobité a kvalitní tvorby je prakticky zcela neznámá," uvádí galerie na svém webu.

Rodák z Litomyšle žil v Olomouci od roku 1966, řadu let byl zaměstnán jako umělecko-technický pracovník ve Státním divadle Oldřicha Stibora v Olomouci. Počátkem 90. let spoluzaložil Galerii Art spektrum, Studio V a Galerii Nakladatelství Votobia se sídlem ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Výstava Klimešovy tvorby bude v galerii k vidění do konce července. Poté ji vystřídá expozice obrazů slovenského malíře a vysokoškolského pedagoga maďarského původu Adama Szentpéteryho, který vede ateliér současného obrazu na Fakultě umění Technické univerzity v Košicích.

Galerie Caesar, družstvo na podporu výtvarného umění, vzniklo v roce 1991 jako společný projekt čtyřiatřicetičlenné skupiny umělců Spolku olomouckých výtvarníků. Galerie nejdříve působila rok na Dolním náměstí, v září 1992 začala vystavovat v přízemí radnice. Galerie letos chystá i první moravskou výstavu malíře Jiřího Vincence Slavíčka nebo výstavu slovinského uměleckého seskupení Laibach Kunst.

ftv ktp