Zámek v Rájci-Jestřebí byl sídlem knížecího rodu Salmů, kteří si vstupní bránu nechali vyrobit v 19. století ve svých železárnách v Blansku. Brána byla v minulosti bohatě zdobená. Byl na ní umístěn i rodový erb a litinová korunka, napodobenina salmovské knížecí koruny, jejíž originál je vystaven v zámku.

Metrový litinový rodový erb, který je 15 let uložený v depozitáři, se po opravách na bránu vrátí. "V současné době máme odmontované vrchní prvky, kde byl velký erb Salmů a ozdobné litinové prvky. Hrozilo nebezpečí upadnutí, takže to, co nyní vidíme, je jen torzo," uvedla Kopecká. Památkáři podle ní v nejbližší době začnou vybírat restaurátora. Při opravě je nutné zajistit podklad a rovněž zrestaurovat litinu.

Kopecká připomněla, že koncem 19. století se ve Vídni konala výstava bran ze šlechtických sídel z Rakouska-Uherska a Salmovská tehdy vyhrála jako nejkrásnější.

Salmové patřili k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Rájecký zámek ročně navštíví kolem 25.000 turistů a zájem o něj vzrůstá. Letos obohatila areál výstava věnovaná Hugo Františkovi Salmovi. Lidé si ji mohou prohlédnout v zámecké kapli. Hugo Salm koupil v Blansku neprosperující železárny a zřídil tam ateliér na lití kovů, což provoz pozvedlo. Železárny pak dělaly například oplocení Hofburgu ve Vídni nebo kolonádu v Mariánských Lázní.