Tolik Boschových obrazů, které fascinují bizarními postavami a surrealistickými výjevy, bylo v minulosti na jednom místě shromážděno jen málokdy. Ani v rodné zemi tohoto malíře, který na přelomu 15. a 16. století svými nápady značně předběhl dobu, nebylo letos na jaře k vidění na 30 děl jako nyní v Madridu.

Ústředními obrazy celé výstavy, která potrvá do 11. září, jsou Boschovy triptychy, zejména pak slavná Zahrada pozemských rozkoší, Vůz sena a z Lisabonu zapůjčený triptych Pokušení svatého Antonína.

Boschovým dílům dominují náboženské motivy, zpracované však neotřelým a na svou dobu odvážným způsobem. Například na jednom z nejslavnější děl Zahrada pozemských rozkoší střídá hlavní panel se skrumáží nahých postav část, na níž se mísí lidé a zvířata s různými předměty, včetně částí lidských těl.

Řadu obrazů si madridské Prado zapůjčilo pro výstavu ze zahraničí, ono samo ale vlastní značnou část Boschova díla. Vděčí za to středověkému předkovi současného krále Filipovi II., který byl vášnivým sběratelem umění.