Přehlídky se v minulosti zúčastnila řada slibných sólistů a dirigentů, ze kterých se později stala známá jména. "Byla zde Gabriela Demeterová, měli jsme zde Jana Mráčka, Ivo Kahánka, paní Peterkovou. Z dirigentů Jakuba Hrůšu, s tím jsme se zde potkali poprvé a pak se stal šéfdirigentem filharmonie. Jsou jména, která zapadnou, ale jsou jména, se kterými se setkáváme v pozdějších letech," uvedla Keferová. Bývalí účastníci se do přehlídky vždy zapojují, letos se na galakoncertu 12. května představí houslista Josef Špaček a dirigent Marek Štilec.

Pořadatelé v posledních letech vybírají z asi šesti desítek přihlášených. Festivalu se tentokrát zúčastní osm sólistů a tři dirigenti, pocházejí z Česka, Maďarska, Polska, Slovenska a Japonska. V případě sólistů jde o hráče do 25 let, dirigenti mohou být o pět let starší. Nejmladšímu účastníkovi Talentina bylo 14 let.

"Poprvé v historii zde máme hráče na saxofon, který přednese koncert Alexandra Glazunova. Je to Lukáš Kolek, který zvítězil v konkurzu Zahraj si s Českou filharmonií a vystoupil pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Dále zde máme dvě vítězky soutěže Pražského jara - hornistku Kateřinu Javůrkovou a klarinetistku Annu Paulovou," uvedla Keferová.

Program festivalu je na stránkách www.filharmonie-zlin.cz/24952-talentinum-2016.