Stříbrné hodiny dostal darem k životnímu jubileu dlouholetý ředitel První českomoravské továrny na stroje Vojtěch Novotný. Jeho závod dodal v roce 1891 na Jubilejní výstavu v Praze konstrukci celé budovy Průmyslového paláce. Model paláce zapůjčili Uměleckoprůmyslovému muzeu pravnuci Novotného.

Vojtěch Novotný se narodil roku 1836 a stal se jedním ze zakladatelů První českomoravské továrny na stroje v Praze. Továrna se významným způsobem podílela na vzestupu českého strojírenství v Rakousko-Uhersku, kromě konstrukce Průmyslového paláce montovala například konstrukci Petřínské rozhledny. Od roku 1900 byla továrna ve Vysočanech druhým nejvýznamnějším výrobcem parních lokomotiv v Rakousko-Uhersku, po roce 1927 se stala součástí koncernu ČKD. Od druhé světové války až do privatizace v 90. letech byla jako samostatný závod ČKD Lokomotivka největším dodavatelem lokomotiv ve střední a východní Evropě. Poté byla většina výrobních závodů zlikvidována, dnes na místě původní tovární haly stojí víceúčelová hala.

Autor stříbrného modelu Průmyslového paláce vložil do stěn reliéfy a rytiny znázorňující celou škálu produkce továrny. Jde například o lokomotivy, mostní konstrukce či vybavení interiérů. Zadní stranu modelu uzavírá pohled na tovární komplex a věnování.

Hodiny se stanou součástí expozice Secese/Vitální umění 1900, kterou je možné zhlédnout v Obecním domě do konce letošního července. Rekonstrukce Uměleckoprůmyslového muzea začala loni a měla by přijít na 300 milionů korun. Rekonstrukce se letos dočká také Průmyslový palác, jehož levé křídlo shořelo v roce 2008. Velké škody napáchala také povodeň v roce 2002.