Třicetiletý Plachetka na scéně Metropolitní opery v New Yorku na začátku února ztvárnil part Masetta v Mozartově opeře Don Giovanni. "Svou roli vnímám jako začátek pravidelné spolupráce s newyorskou scénou," řekl Plachetka ČTK.

Americký režisér Quentin Tarantino a italský skladatel a dirigent Ennio Morricone se 18. července setkali v Praze, kde začali natáčet hudbu pro Tarantinův nový western s názvem The Hateful Eight. Skladatel si pro soundtrack vybral Český národní symfonický orchestr, se kterým absolvoval letošní turné po Evropě. Snímek s českým názvem Osm hrozných bude mít tuzemskou premiéru 5. ledna.

Bavorský ministr kultury Ludwig Spaenle a intendant orchestru Bavorské státní filharmonie Marcus Rudolf Axt 7. září oznámili, že Jakub Hrůša se od sezony 2016/17 stane šéfdirigentem a hudebním ředitelem tohoto předního německého orchestru. Na pozici šéfdirigenta střídá čtyřiatřicetiletý Hrůša britského hudebníka Jonathana Notta. S orchestrem uzavřel pětiletý kontrakt s možností prodloužení.

Rok 2015 přinesl i úmrtí významných tuzemských hudebníků. Ve věku 87 let zemřel po krátké nemoci 19. července přední český houslista a vysokoškolský pedagog Václav Snítil. Patřil k nejužší špičce českých houslistů 20. století a byl přímým pokračovatelem proslulých učitelů houslové hry - Otakara Ševčíka a Jaroslava Kociana. O osm dní později zemřel světově uznávaný pianista Ivan Moravec. Bylo mu 84 let. Známý virtuos se jako jediný Čech dostal mezi sedm desítek světových pianistů, jejichž umění zachycuje na CD prestižní edice Velcí klavíristé 20. století.

K významným událostem letošního roku patří také vypsání veřejné zakázky na opravu budov Státní opery Praha. O rekonstrukci se mluví několik let, cena, kterou za ni chce ministerstvo kultury zaplatit, mezitím vzrostla více než třikrát. Předpokládaná hodnota zakázky uvedená ve věstníku veřejných zakázek je 800 milionů korun bez DPH za rekonstrukci historické i provozní budovy opery. Rekonstrukce by měla začít po skončení sezony 2015/2016.

Pořadatelé nejvýznamnějšího tuzemského festivalu klasické hudby Pražské jaro v listopadu oznámili, že jejich novým generálním partnerem se stala společnost Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (CETIN), za kterou stojí nejbohatší Čech Petr Kellner.

Letos také vznikla Česká asociace festivalů, kterou v květnu vytvořily festivaly různých žánrů se snahou sdružit významné české akce tohoto typu, které se věnují klasické hudbě, alternativní hudbě, jazz & world music nebo tanci a pohybovému umění. Prezidentkou asociace se stala Zlata Holušová (Colours of Ostrava), viceprezidentkou Yvona Kreuzmannová (Tanec Praha) a viceprezidenty David Dittrich (Concentus Moraviae) a Marek Vrabec (Struny podzimu). Někteří ze zakládajících členů ČAF opustili Asociaci hudebních festivalů, jejímž prezidentem je ředitel festivalu v Českém Krumlově Jaromír Boháč.