"Složení (čtenářů) je poměrně stabilní. Převažují ženy. A potěšující je, že už přes 1500 čtenářů jsou ve věku do 15 let," řekl Emler. Přesto se chce krajská knihovna na děti mládež i v budoucnu více zaměřovat, a to prostřednictvím různých akcí nebo spoluprací se školami.

Vedle desetiletého výročí si knihovna připomíná zvláštní výstavou ve vstupní hale i 200 let knihovnictví v Karlových Varech. Unikátní dokumenty z archivu dokládají vznik prvních knihovních sbírek, zčásti zaměřených na balneologii. Balneologickou sbírku si udržuje knihovna dodnes a před dvěma lety ji dokonce digitalizovala a umožnila k cenným spisům přístup i přes internet.

Výstava ale ukazuje i vývoj knihovnictví od pečlivě psaných výpůjčních lístků přes počátky knihovnických a katalogových systému až po současnost, kde hlavní roli hrají počítačové systémy. Ten nejnovější, na který knihovna přechází, umožní práci s e-knihami, které v určitém množství nabízí knihovna už několik let.

K výročí připravila knihovna i několik shrnujících statistických údajů. Za deset let knihovna přivítal 1,2 milionu návštěvníků, kteří si půjčili čtyři miliony knih, časopisů, nahrávek a podobně. Z toho cizojazyčná literatura představovala 157.000 kusů, 600.000 bylo novin nebo časopisů.

Kapacita budovy v areálu krajského úřadu podle Emlera už brzy ale přestane stačit. Knih totiž přibývá. Mimo jiné i každoročním nákupem, při kterém knihovna nakoupí za asi 2,5 milionu korun na 16.000 výtisků, přičemž část z nich jsou povinné výtisky. Až kapacita dojde, bude třeba část starších výtisků vytřídit nebo najít nové prostory, řekl Emler.

pnp ktp