"Nikdo nepozná, že se jedná o stejnou inscenaci," uvedl Peřina. Rozdílná je například už počtem herců, v současné verzi jich hraje sedm, v původní byly dvě herečky.

K novému nastudování hry se liberecké loutkové divadlo vrací jen málokdy. "Pro nás je to rarita," řekl dramaturg. K výjimce se divadlo rozhodlo kvůli Ivě Peřinové, své někdejší dvorní autorce a jedné z nejuznávanějších českých dramatiček. Pohádku do dlaně uvádí u příležitosti jejích loňských nedožitých 70. narozenin. Tato hra, která měla premiéru v roce 1991, patří mezi její nejzdařilejší. Byla s úspěchem inscenována v řadě českých i zahraničních divadel. "Ukazuje se, že je to jeden z nejkrásnějších dětských textů pro loutková divadla," uvedl ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava.

Liberec poetickou lyrickou pohádku nyní uvádí v režii Martina Tichého. Odehrává se ve snu jednoho člověka a vypráví o střídání ročních období. "Postupně svádějí souboj o nadvládu nad světem, ale ať dělají, co dělají, ten boj má stejně vždycky dopředu známý výsledek," řekl Peřina. Střídání období provází příběh dvou vloček Anežek. "V zimě padají na zem, na jaře roztají, v létě se vypaří, stane se z nich rosa a když se vrátí zima, jsou opět vločky a padají na zem. Je to příběh o koloběhu," uvedl dramaturg.

Pohádka do dlaně bude mít premiéru v sobotu 24. října. Hodinové představení je určené zejména dětem od pěti do deseti let. "Není to loutkové divadlo, spíše výtvarná činohra se stínohrami, projekcemi a písničkami," dodal Peřina.