Realizace pomníků a hřbitovů patří k méně známé Jurkovičově tvorbě. Architekt byl výrazným představitelem secesní architektury. Vytvořil osobitý styl, výrazně ovlivněný lidovou architekturou. Luhačovická výstava připomíná statisíce padlých rakousko-uherských vojáků v západní Haliči. Výstava vznikla ve spolupráci se Spolkem architektů Slovenska, historické dokumenty zapůjčil Slovenský národný archiv v Bratislavě.

Dny slovenské kultury navazují na dění v lázních v první třetině 20. století. "V Luhačovicích působili začátkem minulého století tři výrazné osobnosti pocházející ze Slovenska, které spojoval mimo přátelství i vřelý vztah k místním lázním. Byli jimi architekt Dušan Jurkovič, jehož krásné stavby zdobí lázně až do současnosti, národní buditel, lázeňský lékař a iniciátor setkávání Čechů a Slováků Pavol Blaho a správce Cyril Holuby, který založil v Luhačovicích místní odbočku spolku československé jednoty. Traduje se, že doktor Blaho s Cyrilem Holubym byli luhačovickými Slováky, kteří sem začali zvát své slovenské přátele, aby proklamovaná československá jednota nebyla prázdným pojmem," uvedl výkonný ředitel lázní Jiří Dědek.

Lékaře Blaha připomene i výstava v hale Vincentka, do Luhačovic přijede také jeho vnuk, stejně jako Jurkovičova vnučka. Festival se letos koná třetím rokem, nabídne divadelní představení, filmovou projekci, hudební vystoupení i slovenský folklor.