Důvodem změny termínů je především výrazné prodloužení období, které bývá každoročně věnováno přípravě výstavy děl pětice finalistů, ale i období pro nově nastavený formát doprovodného programu. "Vzhledem k tomu, že se stalo normou, aby umělci pro podzimní výstavu finalistů Ceny vytvářeli nová díla, rozhodli jsme se umožnit jim, aby k tomu měli dostatečný prostor a čas, ve kterém jim můžeme poskytnout adekvátní zázemí," vysvětlila změnu ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová.

Přihlášku je nutné vyplnit online na www.works.io spolu s vytvořením osobního profilu a nahráním portfolia. Odkaz k podání přihlášky a podrobné instrukce zájemci najdou na webových stránkách ceny. Vítěz získá 100.000 korun na realizaci nového uměleckého díla, výstavy, publikace či jiného autorského projektu, a také stipendijní pobyt v New Yorku.

V porotě ročníku 2016 bude ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku Holly Blocková, umělec a pedagog Jiří Kovanda, teoretička umění Alexandra Kusá působící v Bratislavě, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu Gunnar B. Kvaran, teoretička umění a kurátorka Pavlína Morganová, výtvarný kritik, kurátor a umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO Marek Pokorný a kurátorka a odborná poradkyně Bottega Gallery a Scherbenko Art Centrum v Kyjevě Marina Scherbenková.

Výstava pětice finalistů se uskuteční na podzim roku 2016 v budově Kláštera sv. Anežky České - Národní Galerie v Praze. Podle šéfkurátora Národní galerie Adama Budaka tak budou mít finalisté příležitost reagovat na specifickou historickou architekturu raně gotického kláštera a vytvořit pozoruhodný dialog se současnými uměleckými díly.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Finalisty letošního ročníku jsou Vojtěch Fröhlich, Lukáš Karbus, Barbora Kleinhamplová, Pavla Sceranková a Pavel Sterec. Jméno laureáta bude vyhlášeno 20. listopadu v Brně, kde se uskuteční i finálová výstava. Jubilejním 25. držitelem ceny se loni stal Roman Štětina.