"Výstavu jsme původně chystali pro rok 2012 přímo na stoleté výročí dědečkova narození. Ukázalo se ale, že to nebude tak jednoduché," uvedl Matyáš Trnka. Podle něj oba autoři chtěli, aby byla skutečnou poctou původnímu dílu i jakýmsi jeho vzkříšením a oživením. "Dlouho jsme proto vymýšleli koncept i formu, která by tohle naše základní přání stoprocentně dodržela. Přípravy se tedy nakonec protáhly na celé tři roky," dodal.

Výsledkem je instalace, jež bude v Plzni rozprostřena na 400 m2 plochy Západočeského muzea. Návštěvník výstavy se stane sám jedním z hrdinů knihy, malým klukem, který objeví vchod do světa staré kouzelné Zahrady, v níž zažije rozličná dobrodružství a nástrahy.

Expozici bude tvořit šest scén, vycházejících z původní knižní předlohy. Jejich základem jsou animace, které rozpohybují původní kresby z díla Jiřího Trnky, plzeňského rodáka. "Na konceptu spolupracujeme s tvůrčím týmem, máme sounddesignéra, animátory, techniky a programátory, se kterými jsme vytvořili jednotlivé instalace tak, aby byly skutečně interaktivní," uvedl Matyáš Trnka. Součástí instalací jsou například i čidla, která reagují na konkrétní činnost diváka.

Výstava je podle Reifové jedním z osmi vlajkových projektů hlavního programu Evropského hlavního města kultury, k vidění bude od 24. února do 24. května. Plzeň připomene Jiřího Trnku jako jednu z nejvýraznějších osobností českého animovaného filmu a ilustrační tvorby i druhou výstavou, expozicí nazvanou Ateliér Jiřího Trnky. "Tato profilová výstava v Galerii města Plzně nabídne reprezentativní výběr z Trnkovy rozsáhlé tvorby, zatímco Zahrada bude hravá, interaktivní a propojí generace malých i dospělých diváků," uvedl programový ředitel Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

První ukázky z výstavy Trnkova zahrada 2 lidé uvidí od úterý na Mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm v Třeboni.