Zpěváka a multiinstrumentalistu Stinga v jeho dosavadní kariéře doprovázela řada hudebních osobností, ale jen Miller po jeho boku zůstává již více než čtvrtstoletí. Sting o něm mluví jako o "své pravé a levé ruce", jeho kytaru z písně Shape of My Heart si vybaví i řada těch, kteří nejsou přímo Stingovými fanoušky, uvedla organizátorka festivalu Jana Hrušková.

"Zájemci mají vzácnou příležitost strávit inspirativní odpoledne s vynikajícím skladatelem, aranžérem a kytaristou, dozvědět se více o jeho přístupu k tvorbě, zdrojích inspirace nebo si poslechnout, jaké je to hrát nejen se Stingem, ale spolupracovat s Philem Collinsem, Tinou Turner, Paulem Simonem a řadou dalších," řekla ČTK Hrušková. Dodala, že workshop se uskuteční v sále místního zámku a od přihlášených se očekává alespoň minimální znalost angličtiny.

Miller se do Pacova vrací po roce, loni si zde udělal jedinou českou zastávku na svém evropském turné a malé město na Vysočině si natolik oblíbil, že se sem letos vrací nejen jako účinkující, ale i jako pedagog. Na večerním koncertu se představí společně s baskytaristou Nicolasem Fiszmanem.

Miller se narodil v roce 1960 v Buenos Aires, kde strávil prvních deset let svého života. Následně se jeho rodina přestěhovala do USA a po dvou letech definitivně do Londýna. V 80. letech byl Miller členem kapel World Party a King Swamp. Spolupracoval také s Philem Collinsem na albu ... But Seriously, jeho kytaru můžou posluchači slyšet například v jednom z největších Collinsových hitů Another Day in Paradise.

Se Stingem natočil první desku The Soul Cages v roce 1991. Podílí se na Stingově produkci nejen jako kytarista, ale i jako skladatel a aranžér. Od roku 1995 vydává Miller vlastní sólová alba. Vedle toho spolupracoval s mnoha interprety zvučných jmen, jako jsou Peter Gabriel, Bryan Adams, Rod Stewart, Paul Young nebo Luciano Pavarotti. Podílel se na albech Tiny Turnerové, Chrise Bottiho, kapel Level 42, The Chieftains nebo bluesových The Nighthawks.

Název vícežánrového festivalu Pacovský poledník vychází ze skutečnosti, že Pacovem prochází 15. poledník určující středoevropský čas. Druhou letošní zahraniční hvězdou přehlídky bude izraelský multiinstrumentalista Adam Ben Ezra, z českých skupin vystoupí Kalle, Robert Balzar Trio, Zdeněk Bína nebo Simple Muffin.