Diváckou anketu deníku Právu vede film italského režiséra Paola Sorentina Mládí, který v květnu soutěžil v Cannes. Hlavní role v něm ztvárnili Michael Caine a Harvey Keitel, který do Varů přijede v závěru přehlídky. Jeho hodnocení je 1,14. Se ztrátou pouhých tří setin bodu následuje český soutěžní snímek debutujícího scenáristy a režiséra Slávka Horáka Domácí péče s vynikajícím výkonem Aleny Mihulové. Na třetím místě je s hodnocením 1,18 libanonský příběh A co teď?, který se před lety stal hitem festivalu v Torontu.

Před rokem se na karlovarském festivalu symbolicky ozvala poslední klapka celovečerního animovaného filmu Malá z rybárny. Projekt, na kterém se pracovalo už od roku 2012, vznikl v koprodukci se Slovenskem a Německem a v kinech se objevil letos. Režisér Jan Balej ho uvedl i ve Varech v rámci přehlídky české tvorby. V červnu měl úspěch na mezinárodní přehlídce animované tvorby v Annecy a také na Art Film Festu v Trenčianských Teplicích, kde získal Zvláštní cenu poroty za zvukový design. Podle mluvčí projektu Marie Grofové byla Malá z rybárny uvedena i v Záhřebu, Kecskemétu a v Soulu. Premiéru měla na festivalu ve Zlíně. V polovině července ji čeká soutěž v Poznani. Ještě do konce srpna si mohou zájemci prohlédnout výstavu loutek a dekorací v galerii Malostranské besedy v Praze.

Třicetiletý americký režisér Andrew Renzi ve Varech představil svůj celovečerní hraný debut Franny, ve kterém ztvárnil hlavní roli Richard Gere. Festivalovému deníku řekl, že když mu poslali scénář, hned další týden měli schůzku. Gere se prý těšil, že ztvární charakter, který pro jeho herecký rejstřík není typický - bohatého filantropa závislého na lécích proti bolesti. Původně hodně temný scénář pak prý podle jeho přání doznal změn - hollywoodský herec chtěl, aby ve snímku byly i nějaké světlejší momenty a naděje.