Festival se odehraje na Horním náměstí a jeho přilehlém okolí. "Možná někomu přijde nelogické ukazovat v červnu jarní zvyky, ale první polovina tohoto měsíce ještě pořád patří jaru. Díky tomu budou moci diváci vidět na jednom místě během dvou dnů jarní zvyky a tradice, na které by jinak museli čekat čtvrt roku a jezdit za nimi na různá místa České a Slovenské republiky," uvedl ředitel festivalu Maloň.

Samotné přehlídce, která vypukne v pátek, bude již od pondělí předcházet vzdělávací program pro děti zaměřený na význam jarních svátků. Páteční program vyvrcholí večerním pořadem pod širou oblohou, tentokrát nazvaný Pašije, během kterého zazní na hradbách u řeky Bečvy pašijový příběh podle svatého Matouše. Hlavní část festivalu je zaměřena na sobotu, kdy se budou na Horním náměstí střídat folklorní soubory se svými pásmy s jarní tématikou. Součástí festivalu je také finále dětské pěvecké soutěže O zámecký klíč. Večer bude patřit skupině Buchajtramka, která pochází ze slovenského Horehroní. Proslulá je tím, že staré známé lidové písně hraje ve svižnější a živější formě s prvky etna a worldmusic.

Součástí festivalu bude i sobotní průvod centrem Přerova, do kterého se zapojí soubory účinkující v pořadu Přišlo jaro do vsi. Lidé budou moci spatřit průvod na třech trasách včetně Horního náměstí, v parku Michalov či na Šířavě.

Festival má v Přerově již dlouholetou tradici, letos se uskuteční podeváté. Jeho záměrem je ukázat lidové tradice nejširší veřejnosti. První ročník se konal v roce 2007 a dostal podtitul Sousedé. Tématem dalších ročníků byla například láska a její různé podoby či Svatojánská noc.