Návštěvníci při prohlídce projdou částí štoly Bohumír či prostorem bývalé strojovny těžního stroje. "Na trase uvidí také obnovenou původní výztuž štoly, figuríny horníků při práci či různé nářadí," řekl Novotný.

Podle Novotného práce na zpřístupnění dolu stály zhruba 6,3 milionu korun, které společnost získala z česko-polského projektu podpořeného evropskými dotacemi. Společnost chce v zpřístupňování dolu ještě pokračovat druhou etapou, která by rozšířila prohlídkovou trasu a pomohla by vybudovat zázemí pro návštěvníky. Společnost chce také získat těžní stroj, který by byl instalovaný ve strojovně.

Důl se nachází v areálu společnosti Gemec-Union, zájemci o prohlídky, které se budou konat v 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00, se nahlásí na vrátnici, kde si je vyzvedne průvodce. Podzemí dolu je zimovištěm chráněných netopýrů, prohlídky proto budou možné od 1. května do 30. září.

Štola Bohumír byla vyražena v 19. století, od roku 1949 do roku 1958 v něm horníci těžili a prováděli průzkum měděných rud, například chalkozínu, bornitu, pyritu, malachitu, azuritu a covellinu. O rok později začala šestiletá etapa likvidace dolu a dobývací prostor Horní Vernéřovice byl zrušen v roce 1970. Podrobnější informace o dole je možné najít na www.djs-ops.cz.