John Bok pochází z rodiny československého válečného pilota ve Velké Británii. Jeho otec Bedřich Bok utekl v roce 1939 před nacisty do Anglie. John se narodil v roce 1945 po návratu rodičů do Československa, křestní jméno dostal po anglickém dědečkovi.

Také otcova perzekuce v 50. letech v komunistickém Československu pravděpodobně formovala Johnovo bojovné smýšlení. Rodinu pronásledovala Státní bezpečnost, matka se musela v 60. letech vrátit do Anglie a Johnovi v roce 1970 odebrali pas. Vyučil se elektromechanikem, vystřídal různá dělnická povolání a za své občanské postoje a názory byl mnohokrát vyslýchán StB. Působil v disentu a podepsal Chartu 77.

Po listopadu 1989 krátce pracoval v Úřadu na ochranu ústavy a demokracie a jako ředitel odboru Federální informační služby. "Nečinilo mně problém vrátit se do běžného občanského života. Ovšem nikdy se nesmířím s tím, že naši zemi chtějí opět ovládat komunisté, bezcharakterní kariéristé a tuneláři," píše na své webové stránce. V roce 1994 spoluzaložil na základě údajně nepřijatelné situace v českém soudnictví spolek Šalamoun.

V knižním rozhovoru s Janem Novákem vypráví bez zábran o svém životě "socialistického beatnika", který se děl mimo veškeré kategorie českého chování. Novák Johna Boka poznal v roce 1993 v době, kdy obhospodařoval záchodky v klubu Radost, ale jeho příběhy neslyšel, dokud si ho nenajal na rekonstrukci bytu.

"Přes den John makal a řval. Sršel nápady, vládl devaterem řemesel a pracoval tak svědomitě, že na každém kachlíku ležela při lepení vodováha, ale zároveň řval na všechno živé, včetně spolupracovníků a sousedů," píše v předmluvě ke knize Novák. Při Bokově vyprávění po práci u vína prý jen žasl nad tím, co si za komunistů dovolil a co všechno mu prošlo. "Brzy jsem zatoužil zmocnit se jeho biografie literárně, tak jako jsem se zmocnil životů Miloše Formana a sourozenců Mašínových," dodává.

Spisovatel, překladatel a dokumentarista Jan Novák (1953) v roce 1969 emigroval s rodiči přes Rakousko do USA, žil v Chicagu, nyní je doma opět v Čechách. Jeho román Zatím dobrý (2004, Paseka, Argo 2011), který vypráví příběh bratří Mašínů, byl v rámci ceny Magnesia Litera vyhlášen Knihou roku 2005.