Snímek vznikl na základě úspěšné dětské knihy Velká cesta Malého pána a využívá klasické loutky zasazené do reálného prostředí lesa. Autorem scénáře byl Lumír Tuček, výtvarníkem František Antonín Skála a za kamerou stál Filip Sanders. Hlasy loutkám propůjčili například Saša Rašilov, Valérie Zawadská, Zuzana Bydžovská, Klára Sedláčková, Tatiana Vilhelmová a Pavel Liška. Hudbu složil bubeník a zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais.

"Od začátku jsem viděl film jako loutkový, který by představil jedinečnou československou loutkářskou školu - a to nejen doma, ale i v zahraničí, kam bychom chtěli snímek nabídnout," uvedl po projekci producent Jakub Červenka. Režisér Beran, člen divadelní společnosti Buchty a loutky, kombinoval prosté principy se složitými technologiemi. Na plátně jsou nejen domečky z mechu a postavy z borové kůry, ale i svítící objekty a bytosti téměř mimozemské. Využívají ale i "lidskou" techniku - jezdí na motorce, sledují televizi a využívají i složitých zabezpečovacích zařízení.

Titulní hrdina příběhu má na jeho začátku všechno, ale trápí ho sen, že mu přeci jen "něco" schází. Přestane být spokojený a vydává se na cestu, v níž musí vykonat spoustu nelehkých úkolů, překonat strach i svou pohodlnost. Na jejím konci ztrácí samotu a nachází nové kamarády.

Režisér Beran natočil už v produkci Buchet a loutek celovečerní snímek Chcípáci, který vyšel v roce 2006 na DVD. Byl loutkohercem ve filmu Jana Svěráka Kuky se vrací. Na rozdíl od tohoto projektu však v Malém Pánovi nemají loutky elektronicky smazané nitě a drátěné vodiče.

Třiaosmdesátiminutový snímek, podpořený Státním fondem kinematografie a Slovenským Audiovizuálním fondem, vznikl v koprodukci s partnery na Slovensku. Jeho koproducentem byla Česká televize. Každá koruna ze vstupenky v kinech podpoří Nadaci Terezy Maxové dětem.