Výtvarníkovu práci ovlivnily také tvůrčí pobyty v Kanadě, Ekvádoru, na Galapágách či ve Francii. Zlínská výstava je připravena k autorovým 60. narozeninám. Ve Zlíně se Jirků narodil.

Výtvarník se zabývá malbou, kresbou, grafikou, knižní ilustrací i sochařskou tvorbou. "Většina jeho prací má figurativní charakter, u obrazů a ilustrací hraje významnou roli dynamická perspektiva a výrazná barevnost," podotkla Černínová.

Jirků absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a pražskou Akademii výtvarných umění. Na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové vyučoval po mnoho let figurální kresbu, zde byl i rektorem. Nyní působí na univerzitách v Plzni a Banské Bystrici. Organizuje výstavy studentské kresby, sám se účastnil desítek výstav.

"Ilustroval mnoho významných děl světové literatury, je držitelem uměleckých ocenění, několikrát získal například cenu Nejkrásnější kniha roku za originální knižní ilustrace," podotkla Černínová. Ilustroval například Mistra a Markétku od Michaila Bulgakova či Márquezova díla Kronika ohlášené smrti a Sto roků samoty.