"Piráti jsou naprosto šokováni způsobem, jakým se OSA snaží naše národní kulturní bohatství zprivatizovat," píše ministrovi místopředsedkyně strany Dominika Michailidu a žádá úpravu autorského zákona v podobě prováděcí vyhlášky, "která by OSA znemožnila jeho svévolné absurdní výklady a současnou šikanu folklórních souborů".

"Autorský zákon folklor v jeho původní podobě nechrání, jde o výtvory, které může kdokoli volně využívat. Jiná situace nastane, pokud někdo takový folklorní výtvor tvůrčím způsobem zpracuje. Pak vznikne nové dílo, které už autorskoprávně chráněno je. Volnost užití pro taková zpracování neplatí, jde o chráněná autorská díla a autorská práva přísluší autorům takových zpracování," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Podle zástupců OSA až do loňského podzimu platilo symbolickou výši autorské odměny v desítkách korun měsíčně Folklorní sdružení (FOS) ČR, které zastřešuje několik stovek folklorních souborů a s OSA mělo uzavřenou smlouvu. V uplynulých letech soubory autorské odměny zasílaly, částky však již do OSA nedoputovaly. Kvůli vysokým dluhům totiž loni na podzim požádalo folklorní sdružení o insolvenci. Insolvenční řízení se v únoru dostalo k Vrchnímu soudu v Praze. Dluhy sdružení jsou přes deset milionů.

OSA hromadnou licenční smlouvu s FOS vypověděla a uzavřela hromadnou licenční smlouvu se Společností pro lidové tradice Jihomoravského kraje. "Touto smlouvou OSA nelicencuje lidové písně neznámých autorů. OSA licencuje pouze zastupovaný repertoár užívaný při veřejných produkcích folklorních souborů, například hudbu populárních autorů v různých úpravách nebo úpravy lidových písní autory zastupovanými OSA," sdělil Roman Strejček, předseda představenstva OSA.