"Tato událost, která je velkou lidskou rodinnou tragédií, je zároveň společenským ponaučením pro všechny Vietnamce žijící u nás. Maminky a rodinní příslušníci obou dětí ve věku pět až sedm let, které utonuly na koupališti Lhota u Prahy, byli potrestáni tím nejvyšším trestem, že jim zemřeli jejich děti. (...) My teď budeme čekat na vyšetření Policie České republiky, zda při záchraně obou vietnamských chlapců byla, či nebyla lhostejnost personálu," řekl dnes čestný předseda a mluvčí Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, podle kterého se objevují protichůdné informace.

Okolnosti utonutí chlapců prošetřuje policie. Některá média s odkazem na svědky uváděla, že personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali. Respektu však stejní svědci s odstupem dní přiznali, že nemají přesný přehled o časovém sledu událostí, zda rodiče skutečně hledali děti už od 13:00 ani o tom, jakým způsobem postupoval personál koupaliště, zda kontaktoval policii.

Ačkoli svědkyně uváděly, že ve 14:46 byly první, kdo volal k jezeru záchranáře, Respektu mluvčí mělnické policie Eva Hašlová řekla, že první oznámení přijali kolem 14:30, které bylo od obsluhy koupaliště. Dispečink záchranné služby přijal informaci o ztracených chlapcích ve 14:44. Nebylo jasné, zda jsou děti ve vodě či na břehu, po chlapcích proto pátrali potápěči i psovodi. Připojil se i vrtulník s termovizí, který byl následně odvolán. V 16:51 se potápěčům podařilo chlapce najít, záchranáři jim však už nedokázali pomoci

Na parte chlapců nechali rodiče k datu utonutí napsat čas 14:10. Milan Kusý z Česko-vietnamské společnosti Respektu řekl, že podle vietnamské tradice se čas smrti musí stanovit.

Tři dny po tragédii se asi 150 lidí sešlo na pietní akci u koupaliště Lhota. Účastníci položili květiny a svíčky kolem dřevěného kříže u lesní cesty. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže.