Dnes švédské úřady registrovaly 35 požárů lesního porostu na více než 20.000 hektarech. Za normálních let postihnou požáry v této severské zemi dohromady kolem 2000 hektarů, informovala švédská civilní obrana (MSB).

Několik vesnic v nejhůře zasažené správní jednotce Ljusdal na jihu země bylo v noci na dnešek evakuováno. Premiér Stefan Löfven dnes navštívil postiženou oblast, v níž hořelo na 8500 hektarech.

V boji proti plamenům hasičům pomáhají vojáci, pobřežní stráž i občanská sdružení. Hasicí letouny či vrtulníky na pomoc Švédsku vyslaly Itálie, Norsko a Francie. Švédsko požádalo o pomoc i Evropskou unii.

Podle švédského lesnického úřadu už požáry strávily lesy v odhadované hodnotě 600 milionů švédských korun (téměř 1,5 miliardy korun českých).

V mnoha částech Švédska byla zaznamenána největší sucha v období od května do poloviny července od zahájení příslušných měření v 19. století, uvedl švédský hydrometeorologický ústav (SMHI). Zatím přitom nic nenasvědčuje tomu, že by mělo významněji zapršet.