Mluvčí soudu Eva Lásková ČTK řekla, že nynější rozhodnutí soudu neznamená automatické povolení všech hudebních a jiných produkcí na náměstí Svobody bez dalších omezení.

Dříve se mohly na náměstí Svobody konat akce bez omezení. Přílišná hlučnost ale vadila obyvatelům domu na náměstí manželům Novákovým, kteří před lety s žalobou proti Brnu uspěli u soudu. Proto město musí hluk omezovat a akce jsou třeba bez reproduktorů. Městská část Brno-střed kvůli tomu některé akce přesouvala na jiná místa. Proti přesunu na Zelný trh se vymezili pořadatelé akce Hudbou proti násilí, které se mělo konat v sobotu 21. července.

Krajský soud jim ve středu vyhověl, protože rozhodnutí úřadu městské části zrušil. V rozhodnutí uvedl, že povinnost omezit hlučné akce vznikla dřívějšími rozsudky městu Brnu a vztahuje se na jím pořádané akce a nelze na základě sporu mezi konkrétními osobami paušálně omezovat základní lidská práva jako právo shromažďovací.

Podle Štiky z rozhodnutí soudu vyplývá, že městská část nesmí zakazovat ani omezovat koncerty v rámci shromáždění, a tedy neplatí žádné hlukové limity. Lásková ale uvedla, že rozhodnutí soudu v případu pořadatele a městské části neznamená automatické povolení všech hudebních produkcí bez dalších omezení. Podle ní se musejí pořadatelé řídit vyhláškou a pokyny úřadů. Podle soudu úřad může v nezbytně nutných případech stanovit podmínky konání shromáždění, například pokud bude v místě akcí více nebo je to nezbytné pro ochranu práv druhých či veřejného pořádku. Shromáždění však nesmí být podmíněno povolením orgánu veřejné správy, zdůraznil soud.

Město vede spor s Novákovými dlouhá léta. Naposledy vygradoval v pondělí narušením koncertu amerického jazzmana Billa Frisella sirénou, která se ozývala z Novákova bytu. Celou věc řešili i policisté a případ nejspíš skončí v přestupkovém řízení. Podle policejního mluvčího Pavla Švába by mohlo být narušení koncertu přestupkem proti občanskému soužití.