Šestice Čechů na trestné činnosti pravděpodobně spolupracovala od května 2010. Pachatelé vozidla převáželi do České republiky, kde je rozebrali a jednotlivé díly rozprodávali, informovala dnes agentura APA. Dolnorakouská policie hovoří o 20 trestných činech, při nichž vznikla celková škoda ve výši 185.000 eur (téměř 4,8 milionu korun).

Trojice podezřelých, která se přiznala, je ve vazební věznici v Korneuburgu nedaleko Vídně. Jde o jednoho muže ve věku 38 let a dva 42leté muže. Kromě toho bylo podáno trestní oznámení na dva další muže ve věku 30 a 40 let; na 31letého muže na útěku byl vydán evropský zatykač.

Češi se podle APA specializovali na neuzamčené motocykly a přívěsy, které odváželi v pronajatých dodávkách. Místa činu byla v dolnorakouských okresech Hollabrunn, Tulln, Korneuburg, Mistelbach, Zwettl, Vídeňské Nové Město a Mödling a také ve Vídni, uvedla agentura.

Už 17. února zadrželi podle APA rakouští policisté v Haugsdorfu dva české občany ve věku 38 a 42 let. V nákladním prostoru jejich vozu našli motocykl, který byl předtím ukraden v podzemní garáži ve vídeňské městské části Liesing. Následně bylo vyhlášeno pátráni po dalších čtyřech Češích.

Dva ukradené motocykly zajistila česká policie při domovních prohlídkách a vrátila je poškozeným, dodala APA.