Hlavní postavou kauzy je jednatel obchodní společnosti z Chrudimska. Přes další firmy nakoupil plnicí linky na stáčení chemikálií z větších do menších balení a stroj na vyfukování plastových lahví. Na tyto technologie získal evropské dotace. Ve skutečnosti však jednu starší linku již vlastnil, fiktivně ji prodal a vydával ji za novou, i když nikdy neopustila výrobní závod. Cenu druhé a vyfukovacího zařízení prostřednictvím řetězce jiných společností navýšil až sedminásobně.

"Čtyři osoby, které jednaly za tři právnické osoby, vytvořily účelový řetězec, během nějž docházelo k přeprodávání - případně pouze fiktivnímu předstírání prodeje - technologických zařízení, která měla být umístěna v provozovně na Chrudimsku," řekl David Kakrda z odboru hospodářské kriminality krajské policie v Pardubicích.

Peníze na transakce si firmy mezi sebou vzájemně posílaly a vracely, aby vzbudily zdání, že za dodanou technologii bylo zaplaceno. Do případu byla zapojena i spřízněná společnost ze Slovenska.

Podle kriminalisty Miloslava Kašpara se obvinění snažili své jednání co nejvíce zakrýt. "Měnili věci pod rukama, nebránili se tomu, zařízení opravovat a měnit, aby byli schopni alespoň naoko jejich funkčnost předvádět kontrolním pracovníkům," uvedl Kašpar. Muži podle něj vyráběli i dokumenty, které měly podpořit jejich tvrzení.

Policii na nesrovnalosti upozornili pracovníci Finančního úřadu kraje Vysočina. "Identifikovali jsme u jednoho regionálního daňového subjektu významnou obchodní transakci vymykající se běžné činnosti. Jednalo se o stavební firmu, která uplatňovala vysoké daňové odpočty," uvedl mluvčí Finančního úřadu kraje Vysočina Josef Tomek.

Policie zajistila majetek zhruba v hodnotě způsobené škody. Obvinění ve věku 40 až 51 let jsou vyšetřováni na svobodě. Hrozí jim pět až deset let vězení.

Na případ daňové kontroly upozornili minulý rok Sabina Slonková a Jiří Kubík z portálu Seznam. Jejich reportáž o firmě KM Plus z Chrasti na Chrudimsku však vyzněla ve prospěch hlavního obviněného, který se údajně stal obětí takzvaných zajišťovacích příkazů.