Sedmadvacetiletý žurnalista Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone byli zatčeni 12. prosince na předměstí největšího barmského města Rangún krátce poté, co se sešli se dvěma policisty. Ti působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti Rohingům. Před násilnostmi uprchlo od loňského srpna z Barmy do sousedního Bangladéše téměř 700.000 Rohingů.

Barmská prokuratura v obžalobě uvádí, že novináři nelegálně získali od policistů "významné tajné vládní dokumenty vztahující se k Arakanskému státu a bezpečnostním silám s cílem sdílet je se zahraničními médii".

Policista Mou Yan Nain, který se s novináři 12. prosince sešel, ale dnes před soudem popsal, že novináři byli vlákáni do pasti. Mouův nadřízený Tin Ko Ko nařídil jednomu z policistů, který byl již dříve s novináři v kontaktu, aby jim zatelefonoval a dohodl schůzku. Na místo setkání byli vysláni i další policisté, kteří dostali rozkaz reportéry zatknout. Byli přitom varováni, že pokud tak neučiní, sami skončí ve vězení.

"Pravdu jsem se rozhodl říci z toho důvodu, že policisté by měli mít svou úroveň a důstojnost," řekl Mou Yan Nain, který byl předvolán jako svědek obžaloby.

"Nemůžeme s jistotou říci, zda budou novináři propuštěni, ale policista Mou Yan Nain odhalil, jak se věci skutečně mají," řekl obhájce novinářů Kchin Maun Zo.

"Byli jsme velmi překvapeni, že vyšla pravda najevo, ačkoli jsme si od začátku mysleli, že případ byl vykonstruovaný," řekl další obhájce novinářů Than Zo Aun. "Nečekali jsme takovéto svědectví policie. Ale toto svědectví bude velmi silnou podporou pro obhajobu," dodal.

K propuštění novinářů vyzvala Barmu již dříve Evropská unie, americký ministr zahraničí Rex Tillerson a další vysocí západní činitelé.

Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva.

Násilnosti v Arakanském státě začaly poté, co skupiny Rohingů zaútočily na policejní stanice. Armáda následně zahájila v oblasti operaci, během níž podle svědků vojáci zabíjeli civilisty a vypalovali celé rohingské vesnice. Armáda tvrdí, že většina zabitých Rohingů byli teroristé. Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna operace barmské armády proti Rohingům nese známky genocidy.