V insolvečním rejstříku prozatím informace o výsledku středečního jednání chybí, a mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci ji tak na dotaz ČTK nemohla potvrdit.

Podle Čepra dospěl soud k závěru, že insolvenční návrh není důvodný, protože podnik prokázal svou hospodářskou kondici a protože se neprokázalo, že by Bartoš a minimálně jedna další osoba měla vůči Čepru splatnou pohledávku.

Ředitel Duspěva uvedl na prosincovém setkání s novináři, že ze všech soudních sporů, které se Čepra dotýkají, poškozuje Bartošův insolvenční návrh podnik nejvíce. "Způsobuje komplikace v kontaktu s obchodními partnery, protože Čepro je tabulkově vedeno v insolvenčním řízení. Při všech větších operacích musíme jít vysvětlovat, oč jde," konstatoval.

Řízení se dlouho táhne, pražský městský soud musel jednání několikrát odročovat. "Nyní soudkyně návrh zamítla, a až nám bude doručeno písemné odůvodnění usnesení, budeme moci podniknout kroky k vymazání záznamu o insolvenci z rejstříku. Pro Čepro to tak znamená konec účinků insolvence," vysvětlil dnes ČTK advokát Milan Kučera, který podnik zastupuje. Dodal ale, že řízení může dále pokračovat u nadřízeného soudu.

Pohledávka, kterou Beneš vůči podniku uplatňuje, se týká paralelního sporu o irácké dináry. Podle Čepra má kořeny v řízení započatém v roce 2005, v němž žalobce Dušan Pintye tvrdí, že poskytl někdejšímu obchodnímu řediteli podniku Martinu Pechanovi dináry v přepočtu za 162 milionů korun, a že mu je tedy Čepro dluží. Od roku 2010 do sporu vstoupil jako druhý žalobce právě Bartoš, do té doby právní zástupce Pintye. Soudy o žalobě zatím pravomocně nerozhodly.