Studentem pětiletého programu plzeňské fakulty byl Harangozzo něco přes dva měsíce. Tvrzení o splnění studijních povinností předchozím studiem na jiných školách byla podle soudů nevěrohodná.

Už v roce 2016 NSS rozhodl, že vysokoškolský diplom je osvědčení, které může rektor zrušit, pokud byl diplom vydaný v rozporu se zákonem. Soud to tehdy podmínil jednak spolehlivým zjištěním nezákonnosti vydání diplomu, ale také dodržením podmínek přiměřenosti zásahu vzhledem k právům držitele diplomu.

Podle krajského soudu i podle nynějšího verdiktu NSS jsou obě podmínky v Harangozzově případě splněny. "V předchozím rozhodnutí jsme řekli, že rektor obecně může zrušit vysokoškolský diplom, který byl vydán nezákonně, pokud jeho držitel musel vědět, že podmínky pro jeho vydání nesplnil. A to se v této věci prokázalo," uvedl předseda senátu Filip Dienstbier.

Soudy se podle Dienstbiera nezabývaly ani nemohly zabývat otázkou oprávněnosti titulu JUDr., který Harangozzo užívá. "Již ze starší judikatury ale vyplývá, že pro možnost vykonávat kteroukoliv z právnických profesí je podstatné dosažené vzdělání, nikoliv získaný titul," uvedl soudce.

Soudy jako důkaz nepřipustily výslech bývalého děkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla. Nemůže být věrohodným svědkem, protože byl jedním z aktérů skandálu kolem plzeňských práv.