Kárnou žalobu senát začal řešit už v roce 2010, soudce manipulaci s protokolem opakovaně odmítá. "Cítím se absolutně nevinen, skutek se nestal. Jestli se skutek stal, nenesu za něj odpovědnost, může za něj správa soudu," řekl dnes u soudu Příhoda. Podle něj v aplikaci výrok změnil někdo jiný. Soudce nadále působí u Krajského soudu v Ústí nad Labem. V minulosti opakovaně uváděl, že proti němu svědkové pletichařili a že klíčová výpověď je lživá.

Místopředseda krajského soudu Tomáš Zadražil za navrhovatele uvedl, že neoprávněná manipulace s protokolem byla prokázaná. "Jde o vysoce závažné jednání, společensky škodlivé," uvedl Zadražil.

Případ má spletitý vývoj, rozsudek ve sporu dvou správců konkurzních podstat kvůli konkrétní nemovitosti vynesl Příhoda v roce 2008. Písemné znění se podle svědků lišilo od ústního vyhlášení. Kárný senát mu za to snížil na rok plat o 30 procent, což je nejpřísnější možná platová srážka. Příhoda dosáhl obnovy kárného řízení, ovšem poté se začala případem zabývat policie a následně trestní soud.

Okresní soud v Mělníku v roce 2015 uznal Příhodu vinným a uložil mu tři roky vězení s podmínkou na pět let. Krajský soud v Praze ale rozsudek zrušil a postoupil případ znovu kárnému senátu. Neprokázalo se, že Příhoda jednal v úmyslu způsobit škodu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch. Ke kauze se senát vrátil poprvé loni v září.

Kauza se v podstatě vrátila na začátek, předsedkyně senátu dnes mimo jiné přečetla i desítky stran výpovědí svědků, kteří ve věci vypovídali v minulých letech. U soudu dnes jako svědkyně vypovídala Iveta Hendrychová, která v roce 2008 u ústeckého soudu působila jako místopředsedkyně. Uvedla, že se věcí zabývala na podzim 2009, kdy jí dal vědět Zadražil (tehdy soudce), že podle jednoho z konkurzních správců je v Příhodově agendě rozdílný výrok. "Na základě toho se dělala komplexní kontrola všech incidenčních sporů, které soudce Příhoda rozhodoval," uvedla. Doplnila, že se našli čtyři až pět dalších věcí, ve kterých byl rozdíl mezi vyhotovením protokolu ve spisu, a mezi tím, co bylo založeno v počítačové formě.