Pokud budou problematické projekty z programu vyjmuty, bude moci být celý program ukončen. Částka 13,18 milionu eur má být z programu odečtena a další řešení problematických projektů podle Hečka bude na českých orgánech. Hečko předpokládá, že regionální rada ROP Severovýchod s vyjmutím projektů bude souhlasit. Regionální operační programy rozdělovaly evropské dotace v programovacím období let 2007 až 2013. Do poloviny roku 2016 ROP Severovýchod proplatil všech 18,6 miliardy korun, které měl z EU a z českého státního rozpočtu k dispozici.

Projekty určené k vyjmutí jsou známé již z minulosti. Některé skončily v insolvenci, zkrachovaly či nebyly dokončeny. V Libereckém kraji jde o dvě dotace týkající se projektu Dům pohody v Chrastavě, o projekt Lázeňský resort Údolí Bratrouchov v Krkonoších a o projekt Kongresová a incentivní turistika v Libereckém kraji. V Pardubickém kraji jde o projekt rekonstrukce pivovaru na školicí centrum a lůžkové a sociální centrum pro seniory v Chrudimi.

Lázeňský resort Údolí Bratrouchov v Krkonoších první hosty přivítal na začátku roku 2012. Přestože resort leží nedaleko vyhlášených středisek Harrachov a Rokytnice, nikdy se ho nepodařilo plně rozběhnout. V červnu 2016 zkrachoval a zůstaly po něm dluhy za 372 milionů korun. Podobně skončily termální lázně společnosti Dům pohody v Chrastavě na Liberecku. Areál za sto milionů korun se turistům otevřel v prosinci 2012, v plánu byla ještě druhá etapa za 120 milionů korun, kterou už se ale dokončit nepodařilo. O rok později investor zkrachoval. Projekt Kongresová a incentivní turistika v Libereckém kraji měl objem dotace přes šest milionů korun.

Případ rekonstrukce pivovaru a vybudování domova pro seniory v Chrudimi řešily i soudy. V roce 2016 za poškození finančních zájmů EU a dotační podvod dostal podnikatel Milan Jiruška pravomocně podmínku dva roky a čtyři měsíce vězení. Jiruškova firma Senior Chrudim přestavovala bývalý pivovar v Chrudimi na školicí středisko a lůžkové a sociální centrum pro seniory. V novém domově mělo být umístěno 120 starých lidí s různým stupněm postižení. Firma budující domov z evropské dotace nesplnila podmínky dotace a měla ji vrátit, skončila kvůli tomu v insolvenci. ROP na stavbu dal dotaci 36 milionů korun.

Zdeněk Rychtera dr