"Technici budou měřit, diagnostikovat, dělat nedestruktivní i destruktivní diagnostiku. Na základě toho se rozhodne o rozsahu opravy," uvedl Pavlas. Podle něj může škoda dosáhnout několika milionů, ale i několika desítek milionů korun. Generální oprava celé turbíny stojí zhruba 100 milionů korun. Práce by se mohly prodloužit, pokud by bylo nutné vyrobit některé součásti.

V elektrárně začalo hořet v kabelovém kanálu a v důsledku ztráty napětí byl blok nestandardně odstaven. Podle Gabriely Sáričkové Benešové, mluvčí Sev.en Group, které elektrárna patří, zatím příčina požáru není jasná, vyšetřovatelé pracují se dvěma možnými verzemi. "Oheň mohl vzniknout závadou na elektroinstalaci, nebo v souvislosti s opravami, které na místě prováděl externí dodavatel," uvedla mluvčí.

Vloni rozsáhlý požár v elektrárně poškodil dopravník uhlí a věž. Vypukl 30. srpna ve věži, kam vedl 200 metrů dlouhý dopravníkový pás s uhlím, konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny. Likvidace trosek a příprava náhradní provizorní dopravy paliva trvala zhruba šest týdnů. Po tuto dobu byla elektrárna zcela mimo provoz, neboť zároveň byly kvůli dlouhodobé modernizaci odstavené bloky 3 a 4.

Následky loňského požáru již elektrárna odstranila. Policie kvůli němu letos obvinila dva zaměstnance externí firmy, která v areálu pracovala, z obecného ohrožení z nedbalosti. Škoda, kterou oheň způsobil, byla vyčíslena na 139 milionů korun.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. V roce 2013 elektrárnu koupila od společnosti ČEZ za 4,12 miliardy korun těžařská společnost Severní energetická. Vlastní ji podnikatelé Pavel Tykač a Jan Dienstl.