Exministr podle soudkyně požadoval úplatek od šéfa ropného giganta Rosněfť Igora Sečina za souhlas s pohlcením menší výnosné firmy Bašněfť. Sám Sečin, považovaný za chráněnce prezidenta Vladimira Putina, se na lavici svědků nedostavil a soud se spokojil s výpověďmi z vyšetřování a se svědectvím generála tajné služby, který stojí v čele bezpečnostní služby koncernu. Soudkyně dnes prohlásila, že exministrova vina byla prokázána důkazy předloženými obžalobou.

Prokuratura navrhovala trest deset let vězení a pokutu ve výši půl miliardy rublů (183 milionů korun), zatím obhájci žádali plné zproštění viny. Podle agentury Interfax dostal Uljukajev minimální trest, k němuž mohl být na základě obvinění odsouzen.

Soudkyně navíc zakázala Uljukajevovi činnost ve státních orgánech po dobu osmi let od výkonu trestu a ponechala v platnosti i rozhodnutí o zmrazení majetku politika.

Uljukajev obvinění z korupce ve svém posledním slově odmítl a tvrdil, že se stal obětí "strašlivé a nemilosrdné provokace", jejíž "autor se rozplynul, zůstal po něm jen smrad". Před zahájením dnešního líčení prohlásil, že očekává spravedlivý rozsudek. Sečina následně hodlá za lživou výpověď pohnat k odpovědnosti.

Podle agentury AP byl rozsudek překvapivě přísný. Mnoho komentátorů očekávalo, že politikovi bude uložen podmíněný trest a následně bude propuštěn.

Verdikt se stal terčem kritiky mimo jiné ze strany doposud vlivného exministra financí Alexeje Kudrina, který rozsudek označil za strašlivý a neopodstatněný. Práce vyšetřovatelů byla podle něj slabá. Rozhodnutí soudu naopak odmítli komentovat mluvčí ropné společnosti Rosněfť i ruského prezidenta.

Zatčení exministra vyvolalo loni v listopadu v Moskvě šok: poprvé od zániku Sovětského svazu byl zatčen úřadující člen federální vlády.

Uljukajev dnes před soudním líčením novinářům popsal den svého zadržení. "Stalo se to velmi rychle, přijdeš tam (do sídla Rosněfti), divíš se, proč ti jde naproti člověk v oblečení určeném k rybolovu (Sečin). Následně začínáš chápat, že je něco špatně, ale reagovat už nestíháš," citovala exministra ruská verze zpravodajského serveru BBC.