Gustav Vigeland zemřel v roce 1943, tedy více než před 70 lety, z čehož vyplývá, že autorská práva na umělecká díla už vypršela, uvedla norská veřejnoprávní televize NRK. Radnice hlavního města si chtěla udržet výhradní práva na Vigelandovy sochy a zamezit prodeji jejich kopií bez licence.

"S rozhodnutím absolutně souhlasím," řekla NRK Inger Bergová Örstaviková z katedry soukromého práva na univerzitě v Oslu. Po vypršení autorských práv nemůže nikdo držet výhradní práva na umělecké dílo, upozornila. Dodala, že rozhodnutí se stalo důležitým precedentem, protože se jedná o první případ takového druhu.

Většina granitových a bronzových soch ve Vigelandově parku vznikla v období 1924 až 1950. Radnice v roce 1921 s tehdy 52letým sochařem uzavřela nezvyklou smlouvu: poskytne mu ateliér i materiál a městu na oplátku připadnou všechna jeho díla.

Soubor figurálních soch zachycuje jednotlivé fáze lidského života v různých vztahových konstelacích. Dominantou parku je 14metrový monolit, který utváří spletenec 121 lidských postav.