Čeho se Akhanli podle Ankary dopustil, není jasné, uvádí agentura DPA. Turecké úřady mají nyní 40 dní na to, aby Španělsku předaly žádost o vydání spisovatele a odůvodnily ji. Pokud by španělská justice turecké žádosti vyhověla, rozhodovala by o vydání Akhanliho španělská vláda. Celý proces se může táhnout řadu týdnů.

Merkelová podle agentury Reuters na předvolebním setkání obvinila Turecko ze zneužívání zatykačů Interpolu. "Není to správné a jsem ráda, že jej Španělsko nyní propustilo," prohlásila. "Nesmíme zneužívat mezinárodních organizací jako Interpol pro takovéto účely," dodala.

Už v sobotu německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel telefonoval svému španělskému kolegovi Alfonsovi Dastisovi, aby Madrid spisovatele Turecku nevydával. "Bylo by zlé, aby se Turecku podařilo i na druhém konci Evropy dosáhnout toho, že lidé, kteří se ozvou proti prezidentovi Erdoganovi, skončí v cele," řekl dnes šéf německé diplomacie. Akhanli byl ve Španělsku na dovolené.

Letos šedesátiletý Akhanli byl v 80. a na začátku 90. let v Turecku vězněn za své opoziční aktivity, k nimž patřilo vydávání levicových novin a kniha o genocidě Arménů, která je v Turecku vysoce kontroverzním tématem. Z Turecka uprchl a od 90. let žil a pracoval v Kolíně nad Rýnem. Má jen německé občanství.

Vztahy mezi Tureckem a Německem jsou napjaté od loňského nezdařeného puče. Německo kritizuje Ankaru za čistky mezi údajnými pučisty. O práci přišlo nebo bylo sesazeno do nižších pozic 150.000 lidí, 50.000 osob skončilo ve věznicích. Je mezi nimi i desítka Němců, z nichž někteří mají také turecké občanství.