Polanski v březnu 1977 v domě Jacka Nicholsona (herec nebyl doma) fotografoval nezletilou dívku (její matka s fotografováním souhlasila) a pak s ní měl sexuální styk. Za sex s dívkou, která měla tři týdny před 14. narozeninami, mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuraturou a strávil v cele 42 dní. Pak utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře.

Režisér při procesu v USA sex s třináctiletou Samanthou Geimerovou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění.

Geimerová se v červnu poprvé objevila před soudem v Los Angeles a řekla, že Polanskému již před lety odpustila, a zopakovala svou žádost americké justici, aby s "ohledem na ni a její rodinu" od stíhání Polanského upustila.

Losangeleský soudce Scott Gordon v pátek prohlásil, že Polanski zůstává uprchlíkem před spravedlností a že nemůže upustit od jeho stíhání "jen proto, že je to v nejlepším zájmu oběti".