Důvodem odmítnutí dovolání je podle Vlnové zjevná neopodstatněnost. Nejvyšší soud zatím ještě plné odůvodnění nezveřejnil. Matysikovi jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá ústavní stížnost.

Vražda se stala loni 20. února ve Zborovské ulici na okraji Kolína. Čtyřicetiletý Matysik podle obžaloby ženě nastříkal do obličeje pepřový sprej, spoutal ji a ohrožoval plynovou pistolí. Pak ji rdousil a opakovaně bodal nožem do krku a hlavy. Tělo odnesl do vany, kde ho zanechal. Podle spisu si z místa činu odnesl 600 korun a tři mobilní telefony.

Obžaloba požadovala výjimečný trest nad hranicí 20 let vězení Zdůvodnila to například brutalitou útoku.

Matysik naopak považoval trest za příliš přísný. K činu se přiznal na policii i před soudem. Tvrdil, že vraždu neměl naplánovanou a nechtěl zabíjet. Opakovaně se za svůj čin omluvil. Loupež zdůvodňoval tím, že získané peníze chtěl použít na léčbu žloutenky typu C.

Odsouzený v Česku pracoval jako dělník v automobilovém průmyslu a na stavbách. Po činu odešel k Labi, kde se převlékl. Do řeky kromě oblečení hodil plynovou pistoli, lepicí pásku či pepřové spreje. Dvě noci po činu přespával v hotelech v Kutné Hoře a Poděbradech. Třetí den šel do práce, kam si pro něj přišli policisté.