Osmnáctiletý muž, jehož jméno úřady nezveřejnily, protože v době, kdy čin plánoval, nebyl plnoletý, chtěl spáchat bombový útok podobný teroristickému útoku na maratonu v americkém Bostonu. Muže poslal nejvyšší soud australského státu Viktorie na sedm let za mříže, hrozilo mu doživotí.

Podle soudce byl mladý muž odhodlán čin spáchat, krveprolití však zabránily úřady, které ho minulý rok zadržely.

Australská policie jeho dům loni prohledala a objevila tlakový hrnec a krabice s hřebíky, které měly sloužit jako šrapnely. Na počítači měl zašifrované instrukce na přípravu bomby s názvy "vyrob si bombu v matčině kuchyni" a "batohová bomba z tlakového hrnce s rozbuškovým spínačem". Přístupové heslo k dokumentům znělo arabsky "s Islámským státem navždy".

Soud mladistvého loni v prosinci obvinil ze získávaní příruček k vyrábění výbušnin, které jako součást přípravy na teroristický útok i částečně sestavil. Muž se k činu přiznal.

Výbušnina, kterou měl v plánu vyrobit, se podle úřadů velmi podobala té z bostonského maratonu na východě USA. V bostonském bombovém útoku, který v roce 2013 spáchali dva bratři z Čečenska, zemřeli tři lidé a 264 dalších utrpělo zranění.