Při cvičení podél slovenských hranic byl na základě fiktivního rozhodnutí vlády vyhlášen první, nejpřísnější stupeň kontrol. Střeženo bylo víc než 250 kilometrů zelené hranice a také 16 hraničních přechodů. Do akce se zapojilo 300 policistů, 140 vojáků a 30 celníků.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého si bezpečnostní složky chtěly vyzkoušet koordinaci a vzájemnou komunikaci při zavedení hraničních kontrol. Hlídky se pohybovaly i mimo hraniční přechody na zelené hranici. "Dnešní cvičení ukázalo, že jsme schopni našim úkolům dostát a k tomu je účinně koordinovat s dalšími bezpečnostními sbory a armádou," uvedl Tuhý. Při cvičení policisté zadrželi dva lidi, kteří byli v celostátním pátrání, a jednoho člověka, který řídil navzdory zákazu.

Cvičení mělo také druhou část, která se týkala jen policie. Zavedla namátkové kontroly na 11 hraničních přechodech, v jejichž blízkosti se nacházejí uprchlická zařízení. Policisté si chtěli vyzkoušet situaci, že by se běženci chtěli masově přesunout do Česka. O možnosti, že by se neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli pokusit odejít do okolních zemí, mluvil na konci července ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Opatření nepotvrdilo zvýšený tok žadatelů o azyl z německých a rakouských azylových zařízení na území České republiky," uvedl Bocán

České ozbrojené složky v loňském a letošním roce nacvičovaly ochranu hranic několikrát. Na hranicích s Rakouskem simulovaly situaci příchodu většího množství uprchlíků. Zaměřily se na kontroly běženců a fungování registračních míst. Vojáci také prověřovali dojezdové časy k hranicím pro případ nenadálé krize.

Podle Tuhého by se podobné cvičení mělo ještě letos uskutečnit podél hranic s Německem. V příštím roce je v plánu u hranic s Polskem, kde se zatím jako u jediného ze sousedních států nekonalo. "Přestože vnímáme pokles nelegální migrace o 40 procent, je potřeba se na různé rizikové situace připravovat," dodal Tuhý. Česká policie zavedla kvůli migrační krizi namátkové kontroly na hranicích v polovině loňského června. K dnešku při nich zadržela přes 3700 migrantů, drtivou většinu z nich ještě v loňském roce.