Soud ve 14:30 líčení přerušil do středy, kdy mají vypovídat mimo jiné soudní znalci.

U soudu dnes vypovídala i sousedka a rodinná přítelkyně zavražděných. Stejně jako ostatní svědci uvedla, že nezaznamenala žádnou výtku, že by si rodiče stěžovali na Dahlgrenovo chování. To ráno si psala se zavražděným mužem přes aplikaci WhatsApp, on ale náhle přerušil konverzaci, poslední zpráva od něj přišla v 7:31. Podle svědkyně tohle nikdy dřív neudělal. Později odpoledne cítila z domu zápach. Spolu s dalšími sousedy vešli dovnitř.

"Přišli tam i další sousedé, pobíhali jsme tam, šli jsme do sklepa, z hromady hadrů vypadlo tělo," popisovala situaci. Pak začala pátrat nahoře v domě. "Našla jsem Filipa (starší ze synů) v jeho posteli, bylo tam přítmí, evidentně byl mrtvý. Na první pohled bylo vidět, že není naživu. Martinova (otec) pracovna byla poházená, on nepořádek nemíval, byl pečlivý. Na posteli rodičů nebyly lůžkoviny," všimla si svědkyně.

Další sousedka, která u soudu jako svědkyně vypovídala, řekla, že zavražděná rodina byla muzikální a běžně se od nich ozývala hudba. Toho dne však bylo ticho. "Pak jsem zaslechla špatně specifikovatelný hluk, jakoby skřek, který hned utichl. Mohl to být hlas nápěvku. Určitě to byl mladý hlas, stalo se to kolem oběda," uvedla. Jak dále řekla, kolem 14:00 se z domu ozvala exploze, kvůli tlakové vlně jí na zahradu přiletěly střepiny. "Až poté jsem zahlédla rozbité okénko od sklepa, ostatní okna byla v pořádku," uvedla žena.

Dopoledne se u soudu vystřídali tři svědci. Učitel, který Dahlgrenovi pomáhal najít práci, žena, která do rodiny chodila pravidelně uklízet, a spolužák mladšího ze zavražděných synů. Učitel uvedl, že mu v den vraždy přišly od Dahlgrena zmatené textové zprávy. Uklízečka řekla, že ji Dahlgren nepustil toho dne do domu uklízet, přestože byla s paní domluvená. Dostala se jen do předsíně. Dahlgren sám dnes vypovídat odmítl.

Podle Dahlgrenova obhájce Richarda Špíška byl průběh dnešních výpovědí očekávaný. "Z žádné z těch výpovědí nelze jednoznačně dovozovat vinu mého klienta," řekl Špíšek. Nevyloučil, že bude Dahlgren vypovídat v budoucnu, ale zatím o změně této strategie neuvažuje.

Ve středu jsou v plánu mimo jiné výpovědi soudních znalců. "Z hlediska obhajoby (jejich posudky) mohly dopadnout odlišněji, více ve prospěch mého klienta, ale byly zjištěny nějaké problémy psychického charakteru. To znamená, že svoje dotazy budu zaměřovat právě na tuto problematiku," řekl Špíšek.

Obžaloba Dahlgrena viní ze čtyř vražd, které se staly 22. května 2013 v Brně-Ivanovicích. Hlavní líčení začalo dnes a je nařízeno zatím ještě na středu a na čtvrtek.