Někteří z demonstrantů pronikli i do budovy parlamentu. Protestovali tak proti neschopnosti poslanců sejít se a hlasovat o nové vládě. Irácké bezpečnostní složky zasáhly proti útočníkům slzným plynem a snažily se je rozehnat střelbou do vzduchu.

Na videozáběrech, které se objevily na sociálních sítích, bylo například vidět, jak skupina mladých mužů bije dva irácké zákonodárce, kteří se snažili davu uprchnout. Další demonstranti zase obléhali automobily poslanců. Budovu parlamentu protestující opustili až v noci a pokračovali pak v demonstraci na nedalekém náměstí.

Dnes se organizátoři rozhodli protest dočasně ukončit a demonstranti začali okolí zelené zóny spořádaně opouštět. "Organizační výbor ohlásil stažení demonstrantů od zelené zóny," citovala agentura AFP prohlášení organizátorů.

Jeden ze Sadrových zástupců uvedl, že důvodem přerušení protestu je náboženská pouť u příležitosti výročí smrti šíitského imáma Músá Kázima. Organizátoři podle něj chtějí bezpečnostním silám umožnit ochranu poutníků. Po skončení pouti v příštím týdnu prý bude protest obnoven, píše agentura AP.

Sadrovi příznivci demonstrovali u bran zelené zóny řadu týdnů. Vyzval je k tomu jejich vůdce, který volá po reformě vlády. Abádí chce vyměnit některé ministry za technokraty, kteří by mnohem účinněji bojovali s korupcí v zemi. Zástupci některých politických stran jsou ale proti těmto změnám. V úterý poslanci schválili nominované na šest ministrů: zdravotnictví, práce a sociálních věcí, vodních zdrojů, energetiky, školství a kultury.

pmh tes ank