Haagský tribunál se domáhá vydání tří spolupracovníků srbského ultranacionalisty Vojislava Šešelje, souzeného za účast na etnických čistkách namířených především proti nesrbskému obyvatelstvu v Chorvatsku, v Bosně a v severosrbské oblasti Vojvodina. Trojice je obviněna z vyvíjení nátlaku na svědky v procesu se Šešeljem a ze snahy podplatit je.

Předsedající příslušného senátu ICTY Alphons Orie se podle televizní stanice B92 při dnešním slyšení důrazně obořil na zástupce srbské vlády Sašu Obradoviče kvůli tomu, že Bělehrad dosud nesplnil příkaz k předání tří stíhaných radikálů, který byl vydán už loni 13. ledna. Pohrozil přitom, že RB OSN, které si už tribunál na Srbsko stěžoval, může přijmout "další opatření".

Obradović obvinění z neochoty spolupráce Srbska s ICTY odmítl, přičemž poukázal na složitou politickou situaci v zemi. V této souvislosti připomněl, že Bělehrad požádal tribunál, aby stíhání trojice provinilých radikálů přenechal srbské justici. "Není to pokus chránit obviněné, ale právě naopak," prohlásil.

Připomněl také Oriemu, že v podobném případu pohrdání soudem, který se týkal Florence Hartmannové, bývalé mluvčí hlavní žalobkyně ICTY, tribunál nepodnikl žádné kroky vůči Francii, jež odmítla Hartmannovou vydat. "Pro lidi v Srbsku je to důkaz, že před tribunálem si nejsou všichni členové OSN rovni," řekl.

Srbský ministr spravedlnosti Nikola Selaković na vzrušené jednání v Haagu odpoledne na tiskové konferenci v Bělehradu reagoval sdělením, že Srbsko zašle ICTY protestní nótu. "Tribunál se vůči představiteli Srbska choval arogantně a to je pro haagský tribunál další velká hanba," řekl podle B92. Dodal, že země bude pokračovat ve spolupráci, ale v souladu se zájmy státu a národa.