Jde již o druhou zprávu nezávislých expertů, která vyvrací oficiální závěr mexických úřadů, zveřejněný zhruba před rokem. Už v prosinci tým odborníků oznámil, že na zmíněné skládce v uváděnou dobu nehořelo. Vycházeli mimo jiné ze satelitních snímků dané oblasti, kde navíc v tu dobu pršelo.

Podle mexické prokuratury studenty 26. září 2014 zadržela místní policie ve městě Iguala. Tamní starosta José Luis Abarca se jich chtěl zbavit, neboť upozorňovali na údajné nekalé praktiky spojené s jeho rodinou. Zkorumpovaná policie proto mladíky zadržela a předala zločineckému gangu, který je prý povraždil, těla spálil v Cocule a jejich popel nasypal do nedaleké řeky. Dosud úřady identifikovaly ostatky dvou studentů: Alexandera Mory a Jhosivaniho Guerrera.

Rodiny a blízcí údajných obětí vždy pochybovali o pravdivosti oficiální verze dosavadního vyšetřování a žádali i formou pouličních protestů, aby byl případ vyšetřen znovu. Kauza také v zemi vyvolala vlnu protestů proti korupci a násilí.

Argentinští vyšetřovatelé z týmu forenzní antropologie (EAAF) nyní přes rok zkoumali mimo jiné předměty ze skládky, včetně kostních ostatků, hmyzu, skla, pneumatik, hadrů či exkrementů, a také satelitní snímky. Došli k závěru, že na zmíněném místě došlo k četným požárům v průběhu roku, ale žádný z nich nebyl takové intenzity, aby spálil 43 lidí.