Obžaloba, kterou má ČTK k dispozici, míří na Maria Bertuccia, Reného Černého, Jiřího Nechodoma, Roberta Šváchu a Viléma Roubíčka, jenž má postavení spolupracujícího obviněného.

Muži údajně minimálně od dubna 2010 do konce roku 2011 na různých místech, zejména v Praze, uplatňovali nadměrný odpočet DPH za prodej fiktivního zboží. Přes řetězec firem, do jejichž vedení dosadili takzvané bílé koně pocházející především z Bulharska, vyváželi do zemí EU neexistující zboží deklarované například jako tiskárny nebo příslušenství do tiskáren a kopírek.

Nastrčení bílí koně údajně nevedli účetnictví, nevystavovali faktury ani nevyvíjeli žádnou činnost. Faktury prý vytvářeli Bertuccio, Černý, Roubíček a Švácha. Ti také údajně deklarovali vývoz zboží do jiného členského státu EU, zejména do Německa, na Slovensko a do Itálie. Jako příjemce zboží označovali hlavně slovenské firmy, které prý ovládali Bertuccio s Roubíčkem.

Všichni obvinění si podle obžaloby počínali v přímém úmyslu zkrátit daň z přidané hodnoty, přičemž jejich činnost řídil Bertuccio jako statutární zástupce společnosti Liberty CZ. Muž na policii odmítl vypovídat, jeho údajní spolupachatelé se hájí mimo jiné tím, že odmítají fiktivnost faktur.

Vyšetřovatelé tvrdí, že Bertuccio a Roubíček zkrátili daň se škodou 222 milionů korun, Černému, Nechodomovi a Šváchovi pak připisují škodu 189 milionů.

Pachatelé karuselových neboli kolotočových podvodů využívají toho, že dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie je osvobozeno od daně z přidané hodnoty. Podvody vznikají tak, že zboží zakoupené v jednom členském státě bez DPH je v jiném členském státě prodáno včetně DPH, aniž příslušný obchodník odvedl daň.