"Za celou kariéru jsem se nesetkal s takhle těžkým rozhodováním. Pro senát nebylo jednání obžalované pochopitelné. Nežila v tragických sociálních poměrech. Osudovou roli sehrála její sebelítostivá povaha a porucha osobnosti. Problémy odsouvala a čekala, že se vše vyřeší samo, proto vše nechala dojít až takhle daleko," uvedl Petr Černý, předseda senátu.

Žena měla už dvě starší děti, když na začátku letošního roku porodila třetí. Dítě hned zabila. Ostatky novorozeněte pak skrývala nejprve na balkóně a poté ve sklepě domu.

Státní zástupkyně Dagmar Šimánková dnes při závěrečné řeči uvedla, že obžalovaná měla velmi komplikované vztahy s partnerem i s jeho rodinou, těhotenství před všemi tajila. "Nikdo z nejbližších si těhotenství nevšiml. Zabití dítěte mohlo znamenat i mstu nebo bylo důsledkem strachu z partnera a jeho rodiny," řekla státní zástupkyně.

Soudní znalec v oboru klinické psychologie Václav Šnorek výpověď obžalované zpochybnil. "V průběhu přípravného řízení částečně změnila svou výpověď. Nemohu vyloučit, že některé aspekty nezmínila a z nějakého důvodu, ať již vědomého nebo nevědomého, zamlčuje. To zásadní ale přiznává, odpovědnost přenáší na vnější okolnosti. Sama sebe přesvědčuje o tom, že k tomu byla dohnána a nemůže za ně," uvedl Šnorek s tím, že matka nejednala v afektu.

Obžalovaná se při závěrečné řeči omluvila svým dětem i rodičům. "Vím co jsem udělala, můj čin je neomluvitelný. Nejsem schopná pochopit, proč se to vlastně stalo. Nacházela jsem se pro mě v neřešitelné situaci," uvedla a dodala, že je připravená přijmout jakýkoliv trest.

Jihočeský krajský soud v minulosti řešil několik případů, kdy matka zavraždila své dítě. Naposledy v září 2013 poslal tehdy dvaatřicetiletou ženu na 15 let do vězení. Vypověděla tehdy, že tělo své dcery po vraždě několik měsíců skrývala doma a pak jej zakopala na zahradě. Mladá žena předtím porodila už sedm dětí.