Skupina tvořená šesti muži a jednou ženou ve věku od 24 do 44 let kradla podle policie auta v Praze a Středočeském kraji, ale i v Rakousku a Německu. Zloději se soustředili hlavně na vozy značky Škoda ve sportovní či terénní úpravě a na auta Volkswagen Golf a Caddy v nejlepší výbavě a motorizaci. Ukradli ale také jeden silniční motocykl Suzuki. "Deset z 12 odcizených vozidel se kriminalistům povedlo zajistit a vrátit zpět majitelům," sdělil Daněk.

Všechny krádeže měly podle něj stejný scénář. "Buď předem objednané, nebo náhodně vytipované vozidlo jeden z pachatelů otevřel, překonal zabezpečení a nastartoval. Další do vozidla nasedl a odjel s ním do dílny ve Středočeském kraji," popsal postup zlodějů. V dílně členové gangu vozidla rozebírali na náhradní díly nebo měnili identifikační údaje, aby mohli vozy dále prodávat.

Zadržení mají bohatou trestní minulost. I proto trvalo podle mluvčího policie dlouho, než se podařilo detektivům podezřelé vypátrat. "Pachatelé se chovali velmi obezřetně. K jejich zadržení byla nasazena i zásahová jednotka, protože bylo podezření, že mohou být ozbrojeni. To se také následně potvrdilo," uvedl Daněk. Všech sedm zadržených bylo obviněno z krádeží spáchaných v organizované skupině, za což jim hrozí až osm let vězení. Pět členů skupiny skončilo ve vazbě.

Případů krádeží motorových vozidel v první polovině tohoto roku na území Prahy podle mluvčího policie výrazně ubylo. Zatímco v první polovině roku 2014 bylo evidováno 1692 případů, letos už jen 1121, tedy o třetinu méně.