"Během prověřování tohoto případu jsme nechali zpracovat několik odborných znaleckých posudků. Nebylo přitom zjištěno žádné protiprávní jednání. Šlo o technickou závadu na zařízení, která nebyla způsobena úmyslným jednáním," uvedla policejní mluvčí. Usnesení policistů o odložení případu nabylo právní moci tento měsíc.

Oxid uhelnatý unikl ve firmě 19. ledna. Hasiči tehdy uvedli, že šlo zřejmě o závadu na plynovém vytápění, odkud se oxid uhelnatý dostal do místností v areálu. Nebezpečná koncentrace bezbarvého plynu byla v areálu firmy Montix naměřena ve všech výrobních prostorách. Záchranáři a lékaři ošetřili 13 přiotrávených zaměstnanců, z nichž šest zůstalo ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jednadvacetiletá žena, která se přiotrávila nejvíce, skončila v ostravské nemocnici. Ve speciální komoře absolvovala hyperbarickou kyslíkovou terapii. Jde o léčbu kyslíkem pod vysokým tlakem, který oxid uhelnatý vytěsňuje z organismu mnohem rychleji. Další desítky lidí prošly preventivní prohlídkou.

Oxid uhelnatý je produktem nedokonalého spalování. Je to jedovatý plyn lehčí než vzduch. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Podle hasičů bylo tehdy v prostorách naměřeno průměrně 50 jednotek, nejvyšší koncentrace však dosáhla až 200 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a v důsledku toho se nemůže okysličovat krev.