Podle náměstka generálního ředitele Celní správy ČR Lumíra Šatrana šlo o výjimečnou akci, protože ji Češi dělali společně se Slováky na obou stranách hranice. V Česku se zapojilo 90 hlídek včetně techniky, jako je velkokapacitní rentgen, a psů, kteří jsou vycvičeni na vyhledávání drog i na střeše kamionů či autobusů. Celní správa také testovala software, který má půl roku a díky kterému ihned zjistí, zda kontrolovaná osoba má vůči státu nezaplacené pokuty či daňové nedoplatky. "Takto jsme vybrali řádově tisíce korun. Na kaucích jsme vybrali 140.000 korun, jde většinou o nedodržování bezpečnostních přestávek," vysvětlil Šatran. Celníci se také zaměřovali na zboží zatížené spotřební daní, tedy na minerální oleje, paliva, lihoviny a tabák.

Finanční správa se soustředila na přepravu rizikového zboží, které je předmětem úniků DPH. "Nyní jsme se zaměřili na víno a produkty pro výrobu vína, obilí a výrobky z něj a kovy. Zachytili jsme zhruba 40 přeprav, u nichž budeme zjišťovat, zda zboží nebylo předmětem daňového úniku. Daňovou morálku kontrolovaných subjektů zjistíme na místě a týden až dva potřebujeme na získání dokladů, díky nimž lze zjistit případné zapojení do karuselových obchodů," řekl vedoucí oddělení boje s daňovými úniky z Generálního finančního ředitelství Jiří Žezulka.

Přímo na místě finanční správa vybrala zhruba 600.000 korun na nezaplacených pokutách a daňových nedoplatcích a zabavila zboží a majetek za čtyři miliony. "Zabavili jsme například dvě osobní auta a 25 tun kuřecího masa, které mířilo k daňovému dlužníkovi," uvedl Žežulka. Podobně intenzivní akce dělá Finanční správa čtyřikrát za rok.

Slovenská finanční správa zachytila během akce čtyři zásilky drog. Jednou šlo o pervitin, třikrát o marihuanu. "Akci hodnotíme jako úspěšnou. Vyzkoušeli jsme si koordinaci s českými kolegy a rychlý přenos informací. Budeme v těchto akcích pokračovat," řekl generální ředitel celního oddělní Finančního ředitelství SR Daniel Čech. Dodal, že velkým problémem jsou vedle drog z Česka také daňové úniky.