"Provádíme úkony trestního řízení," řekl k tomu ČTK mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj policie v tuto chvíli nemůže říct žádné bližší podrobnosti.

Úřad už po loňském jmenování Vesecké uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V zákoně se mj. uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Vesecká je přitom advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.

Chvojka uvedl, že policisté přišli na úřad kolem 08:00 a měli s sebou příkaz k prohlídce. V ostravské, jihlavské a pražské pobočce energetického úřadu je jich podle Chvojky kolem čtyřiceti a odnášejí si počítače a papírovou dokumentaci. Mluvčí úřadu doplnil, že "o jmenovací dekret Vesecké, který hledají, už dříve požádali písemně, energetický úřad ale požádal o zdůvodnění, proč ho chtějí, a odpovědí byl zásah 40 policistů".

Energetický úřad se chce proti postupu policie bránit. Podle mluvčího si bude stěžovat nejvyššímu státnímu zástupci a kvůli údajnému zpochybňování nezávislosti úřadu na to upozorní i evropskou komisi. "Je to největší možné porušení nezávislosti úřadu, když už se policie vměšuje do toho, jak a koho jmenujeme do vedení," uvedl Chvojka.

Důvodem hledání jmenovacího dekretu je podle něj podezření, že Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ v rozporu s energetickým zákonem a že předsedkyně úřadu Alena Vitásková jejím jmenováním způsobila škodu ve výši platu Vesecké. Údajně jí byl plat vyplácen neoprávněně, uvedl Chvojka. Dodal, že úřad zásadně nesouhlasí s tím, že by Vesecká byla jmenována v rozporu se zákonem.

ktp rot